SON DAKİKA
--:--:--

Orta Doğu Gerilimleri Küresel Tahvil Piyasalarında Satış Baskısını Derinleştiriyor

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler, küresel tahvil piyasalarında satış baskısını artırarak faiz oranlarında önemli yükselişlere neden oluyor. Fed’in faiz artırımı beklentileri yükselirken, Avrupa ve Asya piyasaları da belirsizliklerle karşı karşıya.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Orta Doğu Gerilimleri Küresel Tahvil Piyasalarında Satış Baskısını Derinleştiriyor

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler, küresel tahvil piyasalarında satış baskısını artırarak faiz oranlarında önemli yükselişlere neden oluyor. ABD ve İran arasındaki anlaşmazlığın sürmesi, dünya genelinde enflasyonist baskıların artabileceği endişelerini körüklüyor.

Hürmüz Boğazı’nın işleyişindeki olası aksaklıklar ve artan sigorta maliyetleri, petrol fiyatlarının yüksek kalmasına yol açıyor. Bu durum, enflasyonun daha da hızlanacağı beklentilerini güçlendiriyor ve merkez bankalarının daha sıkı para politikaları izlemesine neden olabileceği öngörülüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Faiz Artırımı Beklentileri Yükseliyor

ABD’de açıklanan son enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, ABD Merkez Bankası (Fed) üzerindeki faiz artırımı baskısını artırdı. Daha önce yıl genelinde iki faiz indirimi beklenirken, mevcut belirsizlikler bu beklentileri tersine çevirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed’in aralık toplantısında yüzde 70 ihtimalle 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidebileceğine işaret ediyor. Enflasyonun yüksek kalacağı endişeleri ve Fed’in olası faiz artırımı ihtimalleri, tahvil piyasalarındaki satış baskısını şiddetlendiriyor.

ABD’nin 5 ve 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 16 ayın, 20 ve 30 yıllık tahvil getirileri ise yaklaşık son 3 yılın zirvelerine ulaştı. 5 yıllık tahvil faizi yüzde 4,29’a, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,63’e yükselerek Şubat 2025’ten bu yana en yüksek seviyelerini gördü. 20 yıllık tahvil getirisi yüzde 5,17’ye, 30 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 5,15’e çıkarak sırasıyla Kasım 2023 ve Ekim 2023’ten beri en yüksek düzeylerine ulaştı.

Avrupa ve İngiltere’de Siyasi Belirsizlikler Piyasaları Etkiliyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Profesyonel Tahminciler Anketi, Avro Bölgesi’nin ekonomik görünümünün enerji fiyatlarındaki artış ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler nedeniyle olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Enflasyon tahminleri yükselirken, büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar yapıldı.

Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 3 seviyesine çıktı. İngiltere’de ise yerel seçimlerde iktidar partisinin oy kaybetmesiyle artan siyasi belirsizlik, tahvil faizleri üzerinde ek baskı oluşturdu. Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi Mayıs 2011’den, İngiltere’nin 10 yıllık tahvil faizi ise Temmuz 2008’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Asya Piyasalarında Karışık Seyir

Japon yeninin dolar karşısında zayıflaması, Japonya’da enflasyon risklerini artırarak tahvil piyasasındaki satıcılı seyre katkıda bulunuyor. Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi Haziran 1997’den bu yana en yüksek seviyesini görerek yüzde 2,72’ye çıktı. Çin’de ise tahvil piyasası, yüzde 1,75 seviyesindeki 10 yıllık tahvil faiziyle yatay bir seyir izliyor.

KCM Trade Global Baş Piyasa Analisti Tim Waterer, tahvil faizlerindeki artışın, sıkılaşan para politikası koşullarıyla birlikte küresel büyümeyi zorlaştırabileceğini belirtti. Yüksek petrol fiyatlarının merkez bankaları için daha şahin bir faiz ortamı yarattığını ve bu durumun piyasalarda gerginliğin sürmesine neden olabileceğini ekledi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Orta Doğu Gerilimleri Küresel Tahvil Piyasalarında Satış Baskısını Derinleştiriyor
Orta Doğu Gerilimleri Küresel Tahvil Piyasalarında Satış Baskısını Derinleştiriyor
Jeopolitik Riskler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Gerilimi ve Çin Ticareti Odak Noktası
Jeopolitik Riskler Küresel Piyasaları Etkiliyor ABD İran Gerilimi ve Çin Ticareti Odak Noktası
Türkiye’de Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Nisan Sonu İtibarıyla 34 Milyonu Aştı
Türkiye’de Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı Nisan Sonu İtibarıyla 34 Milyonu Aştı
Jerome Powell Fed’de Geçici Başkanlık Görevini Üstlendi
Jerome Powell Fed’de Geçici Başkanlık Görevini Üstlendi
Emeklilere Bayram İkramiyesi Ödemeleri Bugün Başlıyor
Emeklilere Bayram İkramiyesi Ödemeleri Bugün Başlıyor
Hafif Çelik Bina Yapım Süreci Yönetmelikle Yeniden Düzenlendi
Hafif Çelik Bina Yapım Süreci Yönetmelikle Yeniden Düzenlendi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.