Türkiye ve Kanada, ticari ilişkileri derinleştirmek amacıyla Serbest Ticaret Anlaşması için istikşafi görüşmelere başlıyor. Enerji ve havacılık gibi sektörlerde de işbirliği hedefleniyor.
Türkiye ile Kanada arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) akdedilmesine yönelik istikşafi görüşmeler başlatılacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Mary Ng arasında gerçekleşen görüşmede varılan mutabakat, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor.
Görüşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau arasındaki yakın zamandaki telefon trafiğinin ardından gerçekleşti. Bakanlar, Türkiye ve Kanada arasındaki ticari ortaklığın potansiyelini tam olarak hayata geçirmek için STA sürecini başlatma konusunda anlaştı.
Taraflar, Hava Ulaştırma Anlaşması’nın kapsamının genişletilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bu gelişmenin, yolcular, iş insanları ve ihracatçılar için yeni fırsatlar yaratacağı belirtildi. Güçlü hava ulaşım bağlantılarının, ticari ilişkileri pekiştirerek ekonomileri daha da yakınlaştıracağı değerlendirildi.
İki bakan, Türkiye-Kanada ilişkilerinin güçlü beşeri bağlara dayandığının altını çizdi. Dinamik toplumların ailevi ve kültürel etkileşimlerinin, ticari ortaklığın ötesinde kapsamlı bir işbirliğinin temelini oluşturmaya devam edeceğini teyit ettiler.
Enerji sektörü, işbirliğinin geliştirilmesi için umut vadeden bir alan olarak belirlendi. İki ülke, temiz enerji dönüşümü hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji fırsatlarını ele aldı. Kanada’nın CANDU nükleer reaktör teknolojisinin Türkiye’nin kaynak çeşitlendirme hedeflerine katkısı da incelenecek.
Havacılık ve uzay sektörlerinde daha yakın işbirliği olanakları da masaya yatırıldı. Savunma, güvenlik ve ilgili sanayi alanlarındaki işbirliklerini de kapsayacak bu girişimlerin, büyümeyi, yatırımları ve teknolojik ilerlemeyi teşvik etmesi bekleniyor.
Taraflar, diyaloğu derinleştirmek, iş çevreleri arasındaki temasları artırmak ve somut işbirliği alanlarını belirlemek amacıyla karşılıklı üst düzey ziyaretlerin gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldı. Bu ziyaretler, Türkiye ve Kanada arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve halklara kalıcı faydalar sağlamak için önemli fırsatlar sunacak.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap