ABD Başkanı Trump’ın İran limanlarına yönelik abluka talimatı, Brent petrol fiyatlarını 110 dolar seviyesine taşıyarak küresel piyasalarda gerilimi artırdı.
ABD Başkanı Donald Trump, İran limanlarına yönelik uzun süreli bir deniz ablukası hazırlanması talimatı verdi. Bu kararın ardından Brent petrolün vadeli varil fiyatı bugün yüzde 5,32 artarak 109,95 dolara yükseldi. Söz konusu talimat, İran’ı nükleer programından geri adım atmaya zorlama amacı taşıyor ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatını da 105,12 dolara çıkardı.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre, Başkan Trump bu kararı, İran yönetimini nükleer programından geri adım atmaya zorlamak için aldı. Washington, Tahran’ın petrol gelirlerini ve ekonomik kaynaklarını hedef alan baskıyı sürdürmeyi amaçlıyor.
ABD’li yetkililer, Başkan Trump’ın danışmanlarına İran’a yönelik uzun süreli bir abluka için hazırlık yapma talimatı verdiğini doğruladı. Bu adım, Tahran’ı uzun süredir reddettiği nükleer tavizleri kabul etmeye zorlama stratejisinin bir parçası.
Yetkililer, Trump’ın yeniden hava saldırılarına başlama veya çatışmadan tamamen çekilme seçeneklerini daha riskli gördüğünü belirtti. Başkan, son görüşmelerde İran’a ait limanlara yönelik deniz trafiğini kısıtlayarak petrol ihracatını baskı altında tutmayı tercih etti.
Wall Street Journal haberine göre, Trump’a yakın bazı isimler Tahran üzerindeki baskının sürdürülmesini öneriyor. Diğer taraftan, bazı isimler ise Hürmüz Boğazı’nın kapanması veya savaşın derinleşmesinin ekonomik ve siyasi risklerinden endişe ediyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, 28 Şubat’taki ABD-İsrail saldırılarının ardından 2 Mart’ta Hürmüz Boğazı’nı geçişlere kapatmıştı. Bu durum, bölgedeki gerilimi tırmandıran önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.
ABD ve İran arasında Pakistan’da gerçekleşen müzakereler başarısızlıkla sonuçlandı. Bu gelişmeyi takiben Başkan Trump, 12 Nisan’da Hürmüz Boğazı’nı abluka altına alma sürecini başlatacaklarını duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise 13 Nisan’da İran limanlarına giriş-çıkış yapan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlattığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM), ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın başlamasından bu yana Hürmüz Boğazı’ndaki gemi geçişlerinde büyük bir düşüş yaşandığını bildirdi. Açıklamaya göre, kısıtlamalar nedeniyle gemi geçişleri yüzde 95,3 oranında azaldı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap