İran’ın eski lideri Ayetullah Ali Hamaney için düzenlenen cenaze törenlerinde intikam yemini edildi. ABD ve İsrail’e yönelik sert mesajlar verilirken, diplomatik temaslar da sürüyor.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden İran’ın eski lideri Ayetullah Ali Hamaney için aylar sonra başlayan cenaze törenleri devam ediyor. Ülke genelinde sürecek törenlerin ardından Hamaney, 9 Temmuz’da Meşhed’de defnedilecek.
Tahran’daki İmam Humeyni Musalla Camisi’nde düzenlenen ilk ‘veda törenine’ İranlı yetkililer, halk ve çok sayıda ülke temsilcisi katıldı. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etti.
İran Devrim Muhafızları, güvenlik güçleri ve çeşitli devlet kurumları, törenin düzenlenmesi için tam seferberlik ilan etti. Hükümet yetkilileri, bu etkinliği ‘yüzyılın cenazesi’ olarak nitelendiriyor. Bazı yetkililer, törenlere 12 ila 20 milyon kişinin katılımını beklediklerini belirtti.
İran hükümeti, Ali Hamaney için resmi slogan olarak ‘Ayağa kalkmalıyız’ ve sembol olarak ‘sıkılı yumruğu’ belirledi. Rejim, cenazeyi hem iç hem de dış kamuoyuna bir ‘güç’ ve ‘birlik’ gösterisi olarak sunmayı hedefliyor.
Tahran’daki törenlerin ardından Kum kentinde devam edecek etkinlikler, Necef ve Kerbela’da sürecek. Bu durum, İran yönetiminin Şiiler üzerindeki nüfuzunu sergileme çabası olarak değerlendiriliyor.
İran Ordu Komutanı Tümgeneral Emir Hatemi, cenaze töreni vesilesiyle yaptığı açıklamada intikam yemini etti. Hatemi, “Bu şehadet şüphesiz bizim irademizi daha da güçlendirmiştir. İran halkının düşmanları katil ABD ve İsrail bilmelidir ki, şehit İmamımız (Hamaney) ve tüm şehitlerimizin intikamını alacağız,” dedi.
Bu sırada, İran’a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Yılmaz, “Kardeş İran halkının geride bıraktığımız süreçte yaşadığı acıları yürekten paylaşıyoruz. Türkiye olarak, bölgemizde barış ve istikrarın kalıcı hale gelmesi, diyalog kanallarının güçlendirilmesi ve savaşın ardından normalleşme sürecinin desteklenmesi yönündeki çalışmalara katkı sunmayı sürdüreceğiz,” ifadelerini kullandı.
Aylardır kamuoyunda görülmeyen İran Devrim Muhafızları Komutanı General Ahmed Vahidi, Ayetullah Ali Hamaney’in cenaze törenine katılarak ilk kez ortaya çıktı. ABD tarafından yaptırım uygulanan Vahidi, İran devlet medyası tarafından yayınlanan fotoğraflarda Hamaney’in tabutunun başında görüldü.
Vahidi’nin yanı sıra, Hamaney’in selefi Muhammed Pakpur dahil olmak üzere birçok Devrim Muhafızları yetkilisinin de 8 Şubat’tan bu yana kamuoyu önünde görülmediği belirtildi. ABD’li yetkililer, Vahidi’nin İran’ın ABD ve İsrail’e karşı sert tepkisini şekillendirmede kilit rol oynadığını aktardı.
İran’ın yeni lideri Mücteba Hamaney’in törenlere katılımı belirsizliğini koruyor. Babasının öldürüldüğü saldırıdan bu yana kamuoyundan uzak duran Mücteba, yalnızca devlet televizyonlarında okunan yazılı mesajlarla halka sesleniyor. Mücteba Hamaney’in güvenlik gerekçesiyle cenazeye katılamayacağı yönündeki spekülasyonlara karşılık İran ordusundan ‘yanlış hesap’ uyarısı geldi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap