Apple, yapay zeka işlem gücünü artırmak için şirket satın almalarını değerlendiriyor. Sunucu altyapısındaki zorluklar ve yeni çip geliştirme takvimleri bu stratejiyi destekliyor.
Apple, yapay zeka işlem gücünü artırmak amacıyla şirket satın almalarına yönelebileceği yönündeki iddiaları güçlendirdi. Şirketin, sunucu altyapısını takviye etmek için yarı iletken üreticileri ve finans kuruluşlarıyla potansiyel satın almalar hakkında görüşmeler yürüttüğü belirtildi.
Apple’ın M2 Ultra çiplerini kullanan sunucularında performans sorunları yaşadığı rapor edildi. Bu çiplerin bazı yapay zeka görevlerinde kullanılmasına rağmen, Siri AI’ın arkasındaki Gemini modeli gibi daha yoğun işlemlerin Google Cloud üzerindeki NVIDIA çipleri aracılığıyla yürütüldüğü anlaşıldı. Apple’ın kendi sunucularını bu amaçla kullanma denemelerinin, altyapısının yetersiz kalmasıyla sonuçlandığı aktarıldı.
Bloomberg’e göre, M7 Ultra tabanlı bir sunucu çipinin 2029’dan önce hazır olması beklenmiyor. Şirket, altyapısını önümüzdeki dönemde M5 Ultra çipleriyle güncelleme hazırlığında. Apple’ın bu yıl “Baltra” kod adlı yeni nesil bir sunucu çipini piyasaya sürmesi planlanıyordu, ancak bu takvimde bir gecikme yaşandığı gözlemlendi. Geçtiğimiz hafta ise Apple’ın, Broadcom’un ABD’de ürettiği 30 milyar dolar değerindeki çipleri tedarik etmek üzere anlaşmaya vardığı bildirildi.
Apple’ın çip tasarımındaki uzmanlığının büyük ölçüde tüketici cihazlarına odaklanması, şirketin sunucu alanında ek destek arayışını mantıklı kılıyor. Apple, kendi çiplerini geliştirmeye 2008’de PA Semi’yi 278 milyon dolara satın alarak başlamıştı. Ancak şirket, genel olarak büyük ölçekli satın almalara sıkça başvurmamaktadır. Bu yıl yapay zeka girişimi Q.ai’yi yaklaşık 2 milyar dolara bünyesine katan Apple, bu hamleyle on yılı aşkın süre önce Beats için ödediği 3 milyar doların ardından ikinci en büyük satın almasını gerçekleştirmiş oldu.
Yapay zeka şirketleri için çiplerin taşıdığı stratejik önem göz önüne alındığında, Apple’ın bu alandaki potansiyel satın almalarda yüksek bedeller ödemek durumunda kalabileceği öngörülüyor. Şirketin bu tür bir finansal hamle için 45,6 milyar dolar nakit ve nakit benzeri varlığa sahip olması, esnek bir mali yapıya işaret ediyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap