Ermenistan’da yarınki genel seçimler öncesi 6 muhalif aday gözaltına alındı. Gözaltılar, Rusya yanlısı ‘Güçlü Ermenistan’ hareketiyle ilişkilendirilirken, seçim süreci ve Rusya ile ilişkiler gündemde.
Ermenistan’da yarın yapılacak genel seçimler öncesinde, Rusya yanlısı olduğu belirtilen 6 muhalif adayın gözaltına alınması dikkat çekti. Ermenistan Soruşturma Komitesi, adayların Rus-Ermeni milyarder Samvel Karapetyan liderliğindeki ‘Güçlü Ermenistan’ hareketiyle bağlantılı olduğunu doğruladı ancak gözaltı gerekçelerine dair detaylı bilgi vermedi.
Devlet medyası, Ermenistan Merkez Seçim Komisyonu’nun söz konusu adaylar hakkında ceza soruşturması başlatılmasına onay verdiğini duyurdu. Bu gelişme, Başbakan Nikol Paşinyan’ın Moskova ile ilişkileri gerginleştirdiği suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde yaşandı. ‘Güçlü Ermenistan’ hareketinden ise henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Yaklaşık 2,4 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimler, Paşinyan hükümetinin Azerbaycan ile barış çabalarının da bir sınavı niteliğinde. Yayımlanan son anketler, Paşinyan’ın Sivil Sözleşme Partisi’nin yüzde 24 ila 32 arasında destekle önde olduğunu gösteriyor. En yakın rakibi olarak görülen ‘Güçlü Ermenistan’ın ise desteğinin yüzde 6 ila 11 seviyesinde kalması bekleniyor.
Ermeni sivil toplum kuruluşları, seçim sürecinde Rusya kaynaklı dezenformasyon faaliyetleri yürütülebileceği endişesini taşırken, Moskova bu iddiaları reddediyor. Seçim öncesindeki bu gözaltıların, siyasi atmosferi daha da gerginleştirmesi bekleniyor.
Ermenistan’ın geleneksel müttefiki Rusya ile ilişkileri, seçim gündeminin önemli bir parçası haline geldi. Rusya, son dönemde Ermenistan’ın Batı ve Avrupa Birliği ile yakınlaşma adımlarına karşılık olarak, Ermenistan’dan yapılan bazı gıda ürünleri ihracatına kısıtlamalar getirdi.
Rusya’nın tarım denetim kurumu Rosselhoznadzor, 3 Haziran’dan itibaren Ermenistan menşeli çekirdekli meyveler, patlıcan, patates ve kuru meyvelere yönelik geçici kısıtlamalar uygulanacağını duyurdu. Bu kararın, ilgili üreticilerde yapılan denetimlerin yetersiz bulunması gerekçesiyle alındığı belirtildi. Ayrıca, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine yapılacak transit geçişlere de izin verilmeyeceği aktarıldı. Rusya daha önce de 22 Mayıs’tan itibaren Ermenistan’dan çiçek ithalatına kısıtlama getirmişti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap