Türk bilim insanları, aseton ve kükürdü reaksiyona sokarak pil ömrünü uzatacak ve şarj süresini kısaltacak hibrit polimer geliştirdi. Geliştirilen malzeme patentle tescillendi ve karbondioksit yakalama gibi farklı alanlarda da kullanılabilecek.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Metalurji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Can Zaman ve ekibi, uzun ömürlü ve hızlı şarj olabilen yeni nesil pil teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım attı. Bilim insanları, aseton ile elementel kükürdü özgün bir polimerizasyon yöntemiyle reaksiyona sokarak enerji depolayabilen ve hidrofobik özellikler gösteren hibrit bir polimer geliştirdi.
Geliştirilen bu elektroaktif polimer, Türk Patent ve Marka Kurumu Enstitüsü tarafından tescillendi. Bu yenilikçi malzeme, pil teknolojilerinde devrim yaratma potansiyeli taşıyor.
Doç. Dr. Ali Can Zaman, yaptıkları çalışmanın nihai amacının pillerin ömrünü uzatmak ve şarj sürelerini önemli ölçüde kısaltmak olduğunu belirtti. Araştırmalarını özellikle lityum-kükürt pilleri üzerine yoğunlaştıran Zaman, bu pillerde kullanılan elementel kükürdün ucuz ve bol bulunmasının avantaj sağladığını ancak hidrofobik yapısının doğrudan kullanımını zorlaştırdığını ifade etti.
Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için yeni bir polimerizasyon tekniği geliştirdiklerini söyleyen Zaman, bu yöntemle organik bileşiklerle elementel kükürdü reaksiyona sokarak polimerik malzemeler elde ettiklerini açıkladı. Yeni malzemenin, kükürdün olumsuz özelliklerini baskılarken organik bileşiklerin avantajlarını da bünyesinde barındıran hibrit bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.
Zaman, aseton gibi basit bir organik bileşiğin elementel kükürtle reaksiyona sokularak yeni bir malzeme sınıfı elde edilmesinin literatürde özgün bir yaklaşım olduğunu ekledi. Elde edilen malzemelerin elektroaktif özellikler sayesinde enerji depolayabildiğini ve yeterli optimizasyonla daha uzun ömürlü, hızlı şarj ve deşarj olabilen pillerin geliştirilmesinin önünü açabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Zaman, geliştirilen malzemenin sadece batarya teknolojileriyle sınırlı kalmayacağını belirtti. Malzemenin türevlerinin karbondioksit yakalama uygulamalarında da kullanılabileceğini ve bu alanda yapılan denemelerde başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi. Böylece enerji depolama ve karbondioksit yakalama alanlarında çift yönlü kullanım potansiyeli kanıtlanmış oldu.
Kükürt içeren yapısı sayesinde malzemenin, özellikle sudaki cıva kirliliğini gidermede sünger görevi görerek ağır metalleri bünyesine çekebilme potansiyeline sahip olduğunu da ekledi. Ayrıca, gaz ayrıştırma ve adsorpsiyon uygulamalarında da değerlendirilebileceğini ve karbondioksit yakalamaya yönelik türevlerinin başarılı sonuçlar verdiğini kaydetti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap