Türkiye’nin mart ayında enerji ithalat faturası yıllık bazda yüzde 3,1 düşüşle 5,68 milyar dolara geriledi. Toplam ithalat ise arttı.
Türkiye’nin mart ayı enerji ithalatı faturası, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1’lik bir düşüşle 5 milyar 680 milyon 207 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici dış ticaret istatistikleri bu veriyi ortaya koydu. Buna karşın, toplam ithalat rakamlarında artış kaydedildi.
Mart ayında Türkiye’nin toplam ithalatı, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 8,2 artış göstererek 33 milyar 119 milyon 711 bin dolara ulaştı. Bu artışa rağmen, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler gibi enerji kalemlerinin ithalatındaki düşüş dikkat çekti. Enerji ithalatı, toplam ithalatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Enerji ithalatındaki genel düşüşe rağmen, ham petrol ithalatı mart ayında yükseliş kaydetti. Bu dönemde ham petrol ithalatı, geçen yıla göre yüzde 11,8 artarak 2 milyon 799 bin 824 tona ulaştı. Bu durum, enerji kaynakları içindeki farklı ürün gruplarının ithalat eğilimlerinin ayrıştığını gösterdi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap