Yaz sıcaklarında gıdalar daha hızlı bozuluyor. Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, besin zehirlenmesine yol açan en riskli gıdaları ve belirtileri sıralayarak kritik uyarılarda bulundu.
Yaz aylarında artan sıcaklıklar, gıdaların bozulma hızını artırarak besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Özellikle et, süt, yumurta, tavuk ve deniz ürünleri gibi çabuk bozulan gıdaların yanlış saklanması, soğuk zincirinin kırılması ve açıkta bekleyen ürünlerin tüketilmesi riskleri yükseltiyor. Gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunan Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, belirtileri ve korunma yollarını paylaştı.
Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, sıcaklıkların yükselmesiyle bakterilerin gıdalar üzerinde hızla çoğaldığını belirtti. Yaz aylarında en riskli gıdalar arasında deniz ürünleri, tavuk ve açıkta satılan yiyecekler yer alıyor. Uzun süre dışarıda bırakılan, buzdolabına konulmayan veya soğuk zinciri bozulan ürünler ciddi besin zehirlenmesi riski taşıyor.
Erdoğan, özellikle sokak lezzetlerindeki midyelere dikkat çekti. Tavuk tüketimi sonrası gelişen bulantı, kusma, ateş, ishal, baş dönmesi gibi belirtilerin besin zehirlenmesi işareti olabileceğini söyledi. Bu tür şikayetler yaşandığında, tüketilen besinle ilgili bir zehirlenme ihtimali düşünülmelidir.
Besin zehirlenmesi şüphesi durumunda vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, geç başlayan belirtilerin daha ciddi zehirlenmelere işaret edebileceğini belirtti. Zehirlenmelerin ölüme yol açabileceği gibi, hayati tehlike oluşturmasa da kişiyi ciddi şekilde hasta edebileceği ifade edildi.
Tavuğun iç sıcaklığının 75 derece üzerine çıkarılmadan pişirilmemesi durumunda salmonella ve kampilobakter gibi zararlı bakterilerin çoğalabileceği, bunun tifo gibi ciddi hastalıklara neden olabileceği aktarıldı. Besinlerin iyice pişirilmesinin hayati önem taşıdığı vurgulandı. Çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde besin zehirlenmesinin daha ağır seyredebildiği belirtildi.
Prof. Dr. Erdoğan, besin zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvurularda ciddi artış gözlemlendiğini kaydetti. Gıda denetimlerinin sıkılaştırıldığına dikkat çeken Erdoğan, vatandaşların yedikleri ve içtikleri konusunda hijyene dikkat etmeleri, ürünlerin tazeliğinden emin olmaları gerektiğini söyledi. Tedavi sürecinde hastanın sıvı ihtiyacı, tansiyonu ve hayati değerlerinin kontrol edildiği, gerektiğinde serum takıldığı belirtildi. Zehirlenmenin türüne göre tedavinin değiştiği, örneğin mantar zehirlenmesinde diyaliz gerekebileceği ifade edildi. En sık tavuk ve midye gibi ürünlerden kaynaklanan zehirlenmelerin her yaz mevsiminde arttığı gözlemleniyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap