Sıcaklıklar arttıkça gıda zehirlenmesi vakaları tehlikeli bir şekilde yükseliyor. Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, belirtileri ve ölümcül olabilen riskleri açıklıyor.
Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, gıda maddelerinin bozulma hızını artırarak gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Özellikle et, süt, yumurta, tavuk ve deniz ürünleri gibi çabuk bozulan gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, soğuk zincirinin kırılması ve açıkta bekleyen ürünlerin tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü İdari Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, artan gıda zehirlenmesi vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Erdoğan, belirtiler ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Mehmet Özgür Erdoğan, yaz aylarında besin zehirlenmesi riskinin sıcaklıkların artmasıyla belirgin şekilde yükseldiğini belirtti. Bakterilerin gıdalar üzerinde hızla üremesi bu durumu tetikliyor. Özellikle deniz ürünleri, tavuk ürünleri ve uzun süre dışarıda bekletilmiş, soğuk zinciri bozulmuş yiyecekler risk grubunda yer alıyor. Sokak lezzetlerinden midye tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, gıda zehirlenmesi belirtileri arasında bulantı, kusma, ateş, ishal, baş dönmesi ve tekrarlayan kusma gibi şikayetlerin bulunduğunu ifade etti.
Gıda zehirlenmesi şüphesi durumunda zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, geç başlayan zehirlenmelerin daha ciddi ve sistemik olabileceğini söyledi. Zehirlenmenin ölüme dahi yol açabileceğini veya kişiyi ağır hasta hale getirebileceğini vurguladı. Tavuk gibi ürünlerin iç sıcaklığının 75 derece üzerine çıkarılmaması durumunda salmonella ve kampilobakter gibi zararlı bakterilerin üreyebileceğini, bunun tifo gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini aktardı. Besinlerin iyi pişirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde gıda zehirlenmelerinin daha ağır seyredebildiği konusunda uyarıda bulundu.
Prof. Dr. Erdoğan, hastaneye gıda zehirlenmesi kaynaklı başvuruların ciddi oranda arttığını kaydetti. Hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı’nın denetimleri sıkılaştırdığını ifade eden Erdoğan, tüketicilerin yedikleri ve içtikleri gıdaların hijyenine dikkat etmesi, ürünlerin tazeliğinden emin olması gerektiğini söyledi. Tedavi sürecinde hastanın sıvı ihtiyacı, tansiyonu ve hayati değerlerinin kontrol edildiğini, gerekli durumlarda serum takılabildiğini belirtti. Zehirlenmenin türüne göre tedavinin değiştiğini, mantar zehirlenmelerinde diyaliz gerekebileceğini sözlerine ekledi. En sık tavuk ve midye gibi ürünlerden kaynaklanan zehirlenmelerin her yıl yaz aylarında arttığına dikkat çekti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap